Běhání s miminky II. - kočárky

čtvrtek 7. února 2013

Rozhodnutí mít dítě
je zásadní.

Rozhodnete se,
že vaše srdce
bude už navždy
chodit mimo vaše tělo.
-Elizabeth Stone-



Pokud se rozhodnete, že byste si raději než vozík pořídili kočárek, naskytne se vám rozhodně větší výběr, než v případě (cyklo)vozíků. Proč raději kočárek? Napadá mě několik - většinou praktických - důvodů:
  • nejezdíte tak často na kolo a žádný kočár ještě pořízený nemáte - lze vybrat takový, který pohodlně poslouží jak na běh / inliny, tak na procházku po městě (vozík si v takovém případě může na cyklovýlet vypůjčit
  • máte doma omezený prostor a kočár a vozík se vám na balkon/do sklepa/do garáže prostě nevejde (třeba jako nám) 
  • vadí vám na vozíku, že nejde u většího dítěte sklopit zádová opěrka do úplného lehu
  • nemáte dostatečně prostorný kufr u auta, abyste do něj složený vozík nacpali, aniž byste museli pokaždé sundávat a poté vycentrovávat přední kolo 
V zásadě lze samozřejmě běhat s jakýmkoliv kočárkem, jak je patrné třeba z tohoto článku. Upřímně ale dámu na fotce lituji a zářivý úsměv jí nevěřím. Proč? Protože jsem vloni v zimě párkrát vyběhla s naším XLanderem XT a bylo to na hraně snesitelnosti. Kočár sám o sobě váží něco k 15 kilům. Madlenka měla v tu dobu pět, šest kilo, takže úhrnem jsem před sebou tlačila stejnou váhu, jako dneska. Jenže! Když strčíte do RC na hladké rovině, jede a jede. XLander popojede kousek a zastaví se. Madlo je nízko, o běžeckém kroku si nechte zdát. Rychleji než 7:30 min / km se s ním v podstatě běžet nedá. Je jedno, jestli přední kolo zaaretujete nebo ne, stejně vám bude kočár uhýbat a vy se s ním budete dřít jako koně, abyste ho v požadovaném směru na chodníku/silnici/stezce  ukočírovali. To není pohana XLanderu, to vůbec - jsem přesvědčená, že tahle charakteristika sedne v zásadě na jakýkoliv "normální" kočár.

S čistým svědomím můžu říct, že se mi investice do běžeckýho kočáru už tisíckrát vrátila a zachránila mi zdravý rozum. Jsem si jistá, že každá matka s jedním dítětem (!) si dokáže udělat čas na sport - potažmo na běh - stačí jen chtít. Věřím, že se dvěma a víc už je to logistická ekvilibristika, v níž hraje roli tolik proměnných, že vůle je jen jednou z mnoha. Pokud chcete běhat a máte nebo čekáte miminko, dopřejte si ten "luxus" a kočár upravený speciálně na běh si pořiďte. Nebudete litovat. 

Z čeho tedy můžete vybírat?

Začnu se značkou, se kterou mám poměrně bohaté osobní zkušenosti - francouzským Red Castle. Model, s nímž běhám já - RC SportJogg už bohužel není v prodeji, v obchodech je možné sehnat pouze "hybridní" variantu Shop'n Jogg. Kočár vhodný jak na sport, tak právě na zmiňovaný nákup (se SportJoggem by to bylo, pravda, třeba v Tescu náročnější). 


K RC, stejně jako k dalším běžeckým kočárům, lze dokoupit hlubokou korbu (82 x 31 cm) a dokonce i autosedačku. Nemusíte tedy se společnými výběhy čekat, až do doby, než začne vaše miminko sedět, případně do sportovní verze doroste (Madlenka začala sedět o měsíc a půl dřív, než jsem se ji vůbec poprvé odvážila na výběh posadit do sportovní verze - prostě byla v tu dobu příliš malá a úplně se v něm ztrácela).

Kočárek samotný seženete od 10.218,-; hluboká korbička vás vyjde na dalších 3.280,- a autosedačka na 3.594,-. Samozřejmě je možné dokoupit do sady třeba přebalovací tašku a možná i další stylové doplňky, ale ty nejezdí a nebudeme se jimi u žádného z modelů zabývat.
Míry a váhy:
Složený kočárek s koly: 45 x 61 x 88 cm
Složený bez kol: 39 x 48 x 83 cm
Rozložený: 100 x 61 x 121 cm
Celková váha (se stříškou): 11,5 kg

Dalším kočárem, k němuž lze dokoupit i hlubokou korbu a autosedačku je cenově příjemnější CITY F.I.T. Baby Jogger. Na rozdíl od RC nemá v případě potřeby otočné přední kolo, což ale z vlastní zkušenosti je problém maximálně při nákupu v obchodech typu vietnamské večerky. Samozřejmě, že to při chůzi není tak pohodlné jako kočár s otočným předním kolem, ale zase můžu říct, že si na to poměrně snadno a rychle zvyknete.


City FIT se dá sehnat za příjemných 7.890,-. Kočárek je kompatibilní s autosedačkami: Peg Perego, Britax, Maxi Cosi, Graco, Chicco, Romer a Evenflo. Cena adaptéru je 1.190 Kč. Hluboká korbička s rozměry 34 x 73 cm vyjde na další 4.690,-.
Míry a váhy:
Tohle je trochu oříšek, ani na oficiálním webu nejsou uvedené, nabízím pouze údaje uvedené u výrobku na Amazonu: 132 x 64 x 104 cm
váha: 9 kg


Od další firmy, Joggster, jsou u nás v současnosti dostupné hned tři modely:
Joggster III 2012 - 12 TFK, který je identický s modelem Joggster Twist, na rozdíl od něhož ale nemá otočné přední kolo. Má nastavitelnou rukojeť vyjde vás na 12.570,-. V případě koupě hluboké korby (83 x 33 x 17 cm) počítejte s dalšími 3.900,- (+ adaptéry, ty se prodávají zvlášť).





Míry a váhy:
rozměry: 98 x 60 x 39 cm ( 78 x 54 x 20 bez kol )
hmotnost: poměrně vysokých 12,9 kg

Ke kočáru lze dokoupit - pro mě - poměrně bizarní záležitost a tou je "spojka přívěsu pro jízdní kola" (11.999,-!)
Ono to v důsledku nebude asi o nic šílenější než jakákoliv sedačka nebo vozík, ale na první pohled to na mě působí dost děsivě.
Joggster Twist TFK je tedy vzhledově v zásadě identický, liší se lehce rozměry 90 x 60 x 41 cm ( 75 x 60 x 20 bez kol ) a váhou (13,4 kg). Podobná je i cena: 12.890,-.
Joggster Twist TFK
Joggster 16 TFK
Poslední z rodiny Joggsterů je model 16 TFK. Stejně jako v případě 12 TFK i tady číslo označuje velikost kol v palcích. Kočárek vzhledově natolik připomíná RC SportJogg, že by mě až zajímalo, kdo od koho opisoval :-). Pořídíte ho za 13.160,-. I na něj lze připevnit hlubokou korbu. 
Míry a váhy:
98 x 60 x 39 cm ( 78 x 54 x 20 bez kol )
hmotnost: 12,9 kg

Posledním běžně dostupným kočárkem určený pro běžce je populární xLander xRun. Kočárek polské provenience, na nějž lze nově s použitím adaptérů nacvaknout hlubokou korbu xPram (73/21/30cm, 5 kg) i autosedačku xCar. Jelikož xLander XT 2010 máme a v obchodě jsem se v době, kdy jsme kočárek vybírala explicitně ptala, jestli je možné na xRun nacvaknout hlubokou korbu a dostalo se mi záporné odpovědi, málem mi včera vypadly oči, když jsem zjistila, že to najednou jde! Což je skvělé. Je vidět, že zájem o běžecké kočáry je a xLander dokázal reagovat na konkurenční nabídku (nebo si to tak alespoň vysvětluji). XRun působí na pohled drobnějí než jeho kolegové. Snad je to sklopenými zadními koly, díky čemuž působí, jako by seděl hodní nízko u země. Přední kolo nemá aretaci a přestože konstrukce vypadá jako hliníková, je otázkou (na kterou snad bude někdo schopný odpověď), zda aktuální model nemá - stejně jako "náš" xlander - všechny nejnamáhanější součástky z pevného plastu. 






Míry a váhy:
váha kočárku - 11,8kg
váha podvozku - 8,6 kg
váha sportovní sedačky - 4,1kg
rozložený - 125 / 118,5 / 62,5 cm ( d / v / š)
složený - 100,5 / 38,5 / 64 ( d / v / š )

Dříve se u nás daly sehnat ještě dva modely značky InStep (Ultra Runner a Run Around) a dva Schwinnu (Free Runner LT a Free Runner ST). Aktuálně jsem je ale v nabídce žádného z obchodů nenašla.

Pokud jsem na nějaký kočárek dostupný v Čechách zapomněla, budu vděčná, když mě doplníte. 

9 komentářů:

  1. Mam za sebou zatim nekolik vybehu s behacim kocarkem Baby Jogger Performance, k plne spokojenosti moji i me petimesicni dcery. Pro druhe miminko uz je pripraveny Kool Stride Senior Paramount. Oba kocarky jsou z druhe ruky za velice priznivou cenu a oba v perfektnim stavu. Budu referovat, jak se osvedci. April.

    OdpovědětVymazat
  2. Hledám na netu tipy na kočárky vhodné na běh a tenhle je bezvadný :) Uvažuji o kočárku RedCastle, ale mám strach z té hluboké korby. Prcek se má narodit v červnu a jeho dva sourozenci se do korbičky nevešli v 6-7 měsících. Dcera už si v té době sedala, takže to bylo OK, ale pro syna jsem tehdy kupovala bazarový kočár s vložnou taškou. Pravda - korba na kočárku Casualplay S4, který jsem na ně měla, má jen 70 cm. Ta od RedCastlu, případně od BabyJogger, má přes 80. Takže by to teoreticky mohlo být OK. Neznáš někoho, kdo běhá s kočárkem Teutonia Spirit? Dá se sehnat s ruční brzdou a místo vaničky se dá použít vložná taška, takže bych se nebála, že se mi tam prcek přes zimu nevejde.Díky, Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Hanko, předem moc gratuluji k rostoucímu přírůstku :-) SportJogg od RC, který mám já, má hlubokou korbu opravdu hodně dlouhou. Kačenka je taky červnová, jako bude vaše miminko a zatím má opravdu velikou rezervu, myslím, že zimu zvládneme naprosto v pohodě. Jen je teda korbička užší, kdyby byla valibuk, mohl by to být s kombinézou a fusakem už problém. Zatím ok. S teutonkou žádnýho běžce bohužel neznám, myslím, že to nebude moc komfortní - přeci jen to "normální" kočárek, takže nebude mít moc prostoru na běžecký krok a z osobní zkušenosti ani zaaretované přední kolo (v mým případě u xlanderu) nezajistí rovnou stopu. Mám známou, co běhá s shop'n'joggem od RC, kdybys k němu chtěla znát nějaký praktický věci, budu ráda dotazy tlumočit. Ať se daří a napiš, pro který kočárek ses nakonec rozhodla :-)

      Vymazat
    2. Děkuji a děkuji i za bleskovou odpověď :) Ten SportJogg by se mi líbil nejvíc, ale zatím jsem na něj nenarazila na žádném bazaru. Ta novější verze se sehnat dá. I BabyJogger jsem objevila. Nový kočárek se mi kupovat nechce :) Ráda bych jen jeden kočár, se kterým budu běhat (jen po asfaltu, do terénu budu chodit bez mimča), ale který terén zvládne - jsme pořád někde po výletech v přírodě. Aby se dal rozumně složit, nezabral půlku kufru. Kufr máme teda velký, to jo, ale ještě jsou v něm bedýnky na dva psy a když někam pojedeme v pěti lidech, každý kousek místa bude potřeba :) Ruční brzda je samozřejmost, a prostorný košík pod kočárem je také fajn. Takže mi z toho vyšly RC a TFK, tu Teutonii si vyzkouším a uvidím jak to nakonec dopadne. Určitě dám vědět!

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. ahoj vsem, podle zminentch rad jsem vybrala RC trojkombi- a vzhledem k cene a moji sporivosti :-) z druhe ruky- bohuzel uz mi podruhe praskla nosna tyc nad kolem- podruhe uz svarovat nenecham a koupim si neco noveho- city typ sportaku mam- co doporucite na jen a pouze beh? mam koupit vozik? beham i louky les, polni cesty. diky moc a vsem stastnej a rychlej krok:-) katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Kači, prosím tě, tohle je už hodně starý článek. Vloni v zimě jsem kočárky a vozíky testovala pro bezva běh - jsou tam k dohledání všechny recenze (http://www.bezvabeh.cz/clanek/3276-behani-s-miminky-a-detmi-velky-test-bezeckych-kocarku). Naprosto upřímně mi jako nejlepší kočár do terénu vyšel B.O.B. Utility Sport a TFK Joggster III. Teď BOBa po naší Kačence prodávám (https://www.modrykonik.cz/market/kocarky/ov8ihe/bezecky-kocar-b-o-b-utility-sport-s-prislusenstvi/) - třeba by tě zaujal :-) Kdyby ses chtěla na cokoliv zeptat, klidně piš na mail. Ať to běhá!

      Vymazat
  5. Ja jsem si koupila v lete tento https://www.detske-kocarky.cz/kocarek-britax-r-mer-b-motion-3-2015-darek.html a krasne se s nim beha, je lehky, zadne slabiny jsem po 3 mesicich neobjevila, tak treba to nekomu pomuze. Petra

    OdpovědětVymazat
  6. Díky za super článek a doporučené produkty - kočárky. :-)

    OdpovědětVymazat

Omlouvám se za kontrolu, ale nějak se mi nepříjemně rozmnožil spam. Díky!