Běh a maraton aneb Užitečná a přístupná běžecká grafika pro všechny

pondělí 5. ledna 2015

Dlouho jsme si nic nepřečetli, že? Jestli vám Běžíšek nechal pod stromečkem nějakou tu korunu a další funkční triko nebo elasťáky už vážně nemáte kam dát, kupte si knihu. Jinak. Kupte si Běh a maraton. Za 332 korun dostanete 192 stran křídového papíru plných vymazlené běžecké infografiky.
Knížka, o jejíž poměrně zdařilý český překlad se postaraly Jolana Malátková, Leona Maříková a Markéta Schubertová a redakčně ji zaštítila Petra Diestlerová, vyšla v loňském roce v Knižním klubu. Z pro mě záhadného důvodu nejsou na přebalu ani v tiráži uvedeni autoři, nicméně pokud jste vytrvalí a propracujete se na úplně poslední stranu (nebo jako někteří máte tendenci dívat se nejdřív na konec), objevíte tam jejich stručné představení. Kdo tedy za touto publikací stojí? Podepsaní jsou pod ní tři Britové: sportovec a fotbalový, rugbyový a baseballový trenér Glen Thurgood, osobní trenér Gareth Sapstead a fyzioterapeut (?) Chris Stankiewicz. A jestli si myslí, že se takhle schovají, mají smůlu. Internet nakonec napráská každého. I je:
Víme tedy už kdo, je na čase říct si to podstatnější - co.
Běh a maraton rozhodně není publikace, kterou byste si přečetli za večer, odložili a měli hotovo. Je to spíš než čtení do vany příručka, kterou otevřete, když budete potřebovat:
- zjistit nebo si oživit jak vlastně funguje ten dokonalý stroj schovaný pod kůží (první část: Běžecká laboratoř)
- vyzkoušet si názorně předvedené dynamické protahování před a po doběhu (část druhá: Příprava na běh)
- sednout si a popřemýšlet, jak strukturovat trénink, případně se nechat inspirovat některým z tréninkových plánů (část třetí: Plánování tréninku)
- konečně začít s posilováním nejen středu, ale i dalších, pro běh podstatných, svalových skupin (část čtvrtá: Pracujte na své síle)
- v rámci přípravy na závod si ověřit, že máte dobře rozvržené stravování a pitný režim, případně se před prvními závody informovat, jak se na lopatu sedá (část pátá: Závod)
- v případě, že vás něco bolí a nechce se vám ani náhodou k doktorovi, se diagnostikovat podle poslední části věnované nejčastějším zdravotním potížím, s nimiž se běžci potýkají (část šestá: Nezbytná údržba).
Každý velký celek se dělí do tematických subkapitol. Většina zabírá přesně dvojstranu, krátké texty doplňuje zmiňovaná bohatá, barevná a přehledná infografiká, případně fotka.
Pokud už běháte dlouho a zkratky jako VOmax nebo GI už pro vás dávno nejsou zkratkami, o plantární fascii nejen víte, kde ji najde, ale i jak bolí a jak ji léčit a rady typu měňte boty po 500 km nebo po šesti měsících vás rozesmějí, protože to byste tedy rychle přišli na buben, asi se v Běhu a maratonu nic moc nového nedočtete.
Jestliže ale jen matně tušíte, že glykemický index je jakási hodnota potravin, která nějak souvisí s - ééé - no zkrátka s něčím, plantárka je na noze, ale to je asi tak všechno, Běh a maraton vám to a mnoho dalšího snadno a rychle osvětlí.
Osobně mě nejvíc zaujaly blbuvzdorně prezentovaná cvičení, ať už ta, která by se měla provádět před a po běhu (vypadají skutečně natolik sympaticky, že i já, notorický neprotahovač a nerozklusávač, uvažuju o tom, že je alespoň vyzkouším), cviky, kterými posílíte střed těla (těch je v knize celkem sedmnáct) nebo čtyřiadvacet prvků "rezistenčního tréninku" (jestli jako já netušíte, co to je, pak vězte, že je to: "...jakýkoliv druh tréninku, při kterém vaše svaly pracují proti odporu, tedy rezistenci. Té můžete dosáhnout pomocí činek, pružného pásu nebo vlastní hmotnosti těla." (s. 128)). Zajímavé jsou i typy na cvičení s pěnovým válcem, které podle všeho funguje jako kvalitní automasáž.
Předkládané tréninkové plány vypadají pestře a zajímavě. Osobně mi přijde, že toho s nimi tedy nijak moc nenaběháte, ale asi to stačí a možná platí, že méně je někdy více. Každopádně si ale nedovedu představit, že bych po každém maratonu další čtyři neděle neběhala a jen si sem tam šla na půl hodinku zaklusat, stejně jako mi nejde do hlavy maratonská příprava s týdenní kilometráží kolem 50 (to běhám teď a mám pocit, že toho teda moc nenaběhám). Kvalitu plánů bude však muset posoudit někdo zkušenější, moje nesystematické pobíhání nenese žádné velké plody a tudíž se rozhodně nepovažuji za osobu, která by zrovna do téhle části běžeckého života mohla dvakrát krafat.

Běh a maraton je praktický průvodce běžcovým tělem. Poradí vám, co jíst, kolik pít, jak se přichystat na závod i jak cvičit. Prozradí vám, jak fungují svaly, plíce nebo kolena. A na závěr vás jasně a stručně zasvětí do zranění, která vás možná neminou. Při tom všem vás nebude zatěžovat příliš obtížnými pojmy ani čísly.

Komu se bude hodit: zvídavým začátečníkům, laxním běžcům, jež zasáhla nutkavá potřeba se dozvědět o tom kladení levé před pravou něco víc a všem, kteří netuší, co tomu pobíhajícímu bláznovi dát k blížícím se narozeninám/svátku/Vánocům.

(Pro běžecké polygloty jsou k dispozici i další jazykové edice: :-)


Kdybyste si knížku chtěli koupit, můžete tak učinit ZDE. Odkaz vás přesměruje na internetové knihkupectví Martinus.cz. Jelikož jsem členem jejich affiliate programu bude mi v takovém případě vyplaceno velmi skromné procento z ceny, které poputuje do kasičky na startovné :-).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Omlouvám se za kontrolu, ale nějak se mi nepříjemně rozmnožil spam. Díky!