Máme odvahu být odvážní?

pondělí 22. září 2014

O svobodě a upřímnosti projevu blogujícího běžce/běhajícího blogera.

Včera jsem si v plonkovém kojícím čase přečetla poslední příspěvek na blogu Zbyňka Šimčíka. "Hejt" mě zaujal podobnou měrou jako bouřlivá smršť komentářů pod textem samotným. A dokázal přesně to, co si asi většina z nás internetových psavců, přejeme - zaujal mě natolik, že o něm přemýšlím i druhý den.

Teď máte prostor kliknout na odkaz a text(y) si přečíst. Nebojte, počkám.

Hotovo?

Zaujalo mě, kolik lidí má potřebu se k něčemu podobnému, převážně anonymně, vyjadřovat. Když si odmyslím redaktory Rungo, kterým se autor opřel do cílové skupiny, přijde mi to jak nálet rozzuřených sršňů na peleton přespolních běžců. Ale lidi, no tak, vždyť je to blog! Není to časopis, není to žádný profesionálně dělaný portál, je to jen a pouze blog. Hlásná trouba pro nás, jak říká můj pan choť, exhibicionisty, kteří mají potřebu sdílet své zážitky, pocity, názory a přesvědčení s co nejširší komunitou a navíc k tomu máme ještě pocit, že naše psaní stojí za přečtení. Však přeci každý nemusí hned objímat stromy a podporovat širokou veřejnost, aby běhala. Na druhou stranu, když vezmu klacek a do toho hnízda budu dloubat, musím očekávat, že nějaké to žihadlo přijde. Nikdo nemá rád kritiku. Ani tu konstruktivní. A každý chce někam patřit. Ve chvíli, kdy tak nějak proniknete do běžecké komunity, což je dneska extrémně lehké, protože takových portálů, blogů, skupin, sportovních sociálních sítí, srazů atd., jsme ještě nikdy nezažili, pocítíte sounáležitost až sektářskýho rázu. Lidi kolem vás budou poplácávat za každý kilometr, budou vás chválit a budou vám říkat, že je to super, že běháte, že každá minuta běhu je o šedesát vteřin delší čas, než jaký by zvládl ten, kdo se z gauče nikdy nezvedl atd. A vyzískáte (mylný) dojem, že vás běžci, k nimž vzhlížíte, považují za sobě rovné. Nepovažují. Nemyslete si. Ale část z nich vámi neopovrhuje. Respektují vaše úsilí, váš specifický běh, jenž utváří realita, kterou žijete. No a pak jsou tu ti, kteří by nasadili limit na silniční maraton  na čtyři hodiny a pro které jsou všichni, co běhají desítku za hodinu srandisti a ne běžci. Jsou to elitáři nebo mají i v něčem pravdu? A je to pravda, kterou my, pomalí běžci, chceme slyšet? Ruku na srdce...

A jak jsem tak o tom hejtu přemýšlela dál a vlastně mu věnovala většinu včerejšího pomalinkého, krátkého výběhu, napadlo mě, že se mě to vlastně vůbec nedotýká, byť vím, že je to ve skutečnosti směřované na běžce mého typu. (Totiž, on ten Zbyňkův "cut" není ani nijak přísný a troufám si tvrdit ani upřímný. Kolik z nás skutečně zvládne uběhnout po rovině pětku za hodinu? Myslíte si, že si dělám srandu? Kdepak. Jděte ven a zkuste to. Museli byste běžet jeden kilometr dvanáct minut. A můžu vás ujistit, že by vás to po šedesáti minutách bolelo víc, než vaše normální tempo. Běhat takhle pomalu je totiž kumšt.) Mnohem víc mi zvedly mé vytržené mandle komentáře o nevyzrálosti, ubohosti, egomaniakálnosti atp. Ono se nenosí být upřímný. Nenosí se napsat, co si myslím, když vím, že se tím někoho dotknu. I mně rodiče vštěpovali na nikoho se nepovyšuj, před nikým se neponižuj, zároveň ale chápu to rozčarování, když se vám do elitního klubu běžců cpou lidi, které nepovažujete za členy, ale kteří už stihli zaplatit členský poplatky na roky dopředu a všude to troubí. Snižuje to totiž v zásadě na venek hodnotu vašeho snažení a výsledků. Pepa z depa běhá jednou, dvakrát týdně na indiána pět kiláků a pro většinu je stejný běžec jako vy, který jste dokončil Transvulcanii (jenom vy jste prostě magor, když vysvětlíte, co to ta Transvulcania je). Nemyslím si, že je nutné jen chválit. Jen se usmívat. Být věčně jen pozitivní. Že to, že někdo řekne, že ho něco štve, není nutně známkou egomaniakálního primitivismu, byť se to nemusí dobře číst nebo poslouchat.
A abych v tom Zbyňka nenechala, připojím se: i já mám ráda lidi, co makají, absolvují náročný závody a ještě o tom dokážou poutavě a zábavně psát. Taky mi vadí ti, co neodpovídají na pozdrav a buď mě přehlíží jak širý lány nebo se ostentativně dívají jinam (což činí většina žen a valná část nabušených mužů). I mně přijde absurdní chodit po měsíci běhání na závodní desítku a dofunět ji s deseti tisící dalších funilů za 70 minut, protože běží přeci všichni kámoši z FB nebo kolegové z práce (já navíc vím, jaký z toho máte pocit v cíli, protože přesně to jsem před lety udělala, navíc na maloměstském závodu o pár desítkách účastníků. Věřte mi, že s veselou z toho mohou vyjít snad jen sebereflexí nepolíbení). A přijde mi mimo mísu přihlásit se na maraton poté, co měsíčně uběhnu v průměru stovku, protože Pavel Nedvěd to přeci zvládl a ročně to běhá takových lidí! Stačí přeci chtít a je o hlavě a a a další podobné větičky, co do nás sypou všichni, kterým my pak sypeme startovný. Pak je samozřejmě na pořadu dne se děsně divit, že jsem si přitom odrasoval koleno, záda, achilovku. Už vůbec nerozumím tomu, že se někdo bez pořádné přípravy cpe na ultra. Nemám za zlý ony debaty o přísnějších limitech na závodech, byť by to znamenalo, že bych si žádný oficiálně měřený maraton asi jen tak nezaběhla.
Myslím, že mají smysl, protože běhat umíme všichni, ale běžci všichni nejsme.

(V sobotu jsem zvládla první poporodní desítku pod hodinu - 56:12, odměňuji se zásadně (drahým a pokud možno hodně barevným) funkčním oblečením a dokud si nemůžu zapsat svůj výběh do tréninkového deníčku na Běhej, podívat se na tabulku na garminu a nasdílet to všechno na DM, jsem nesvá a svými divokými běžeckými sny se netajím. Stranické poplatky ovšem platím vždy včas!)

23 komentářů:

  1. Desítka za 56 minut je parádní výkon!

    Ať si kdo chce říká. Já si to přečetl, protože tě čtu rád, ale necítím potřebu se k tomu nějak stavět. Ať si každý běhá pomalu nebo rychle, jak chce a píše si, co chce. Já jsem se svým běháním spokojený a tečka. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Náčelníku! A jojo, přesně tak by to mělo být - to je myslím meta, který třeba časem dosáhneme všichni :-)

      Vymazat
    2. Chceme fotku nového běžeckého oblečku. :-)

      Vymazat
    3. Ten je na cestě, až dorazí, samozřejmě se budu chlubit!

      Vymazat
  2. :).. I kdyz jsem pozitivni jako proton:)... Tak chapu, ze unavi.. a casto je to nad lidske sily.. byt v tom neustalem vseobjimajicim objeti te "bezecke pravdy a lasky" ktera vzdy nad vsim zvitezi:).. Urcite to chce odvahu rici naplno, ze tim, ze si nekdo oblekne teplaky se nestane ani sportovcem, ani lepsim clovekem.. Natoz neni duvod si myslet, ze by "bezci" byly v necem lepsi? Turiste, ochranci zvirat, skauti, filateliste, horolezci..:).. v podstate kdokoliv dostatecne mimo hlavni proud si muze (treba i pravem) myslet, ze je lepsi nez ten zbytek "sveta"..
    U behani uz jen to, ze clovek na rovinu prizna, ze mu je to jedno, jak a jestli ostatni behaji... zni v tehle laskyplne atmosfere silene, ze?.. "Ty jim neprejes ten pokrok, .. lepsi vysledky?".. Preju/nepreju.. mne je to opravdu jedno:).. Nedela mi ani lip ani hur, kdyz nekdo beha lip/hur.. Kamaradum preju jen to nejlepsi (pocity, zdravi), ale jestli nekde dobehnout prede mnou nebo za mnou je mi fakt fuk. Tak tohle jsem si rikal dlouhou dobu.. Ale pak mi pri behani ultra doslo, ze to neni pravda!! Zavidim jim!!! Placam se nekde pred cilem, zatimco oni uz v cili pijou pivo -- a driv nez ja!! :)..
    ted uz to nezachranim, ale pristi sezonu musim na sobe zapracovat! Vsemu zdar! Ultra a kamaradum, zvlast! 12:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) Já se teda ještě veřejně přiznám i k tomu, že mi na závodech činil čiročirou radost každý skalp - ženský za jeden bod, mužský za dva!

      Vymazat
    2. Honzo, to je ono! Na Baroku jsem neměl chuť na pivo, abys nezáviděl, že jsem tam dřív. :-D

      Vymazat
  3. Koukam jako vrana, kolik potrefenejch hus zakejhalo pod Zbynkuv post a opakuju svoji oblibenou mantru: Laissez faire....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo... mně až když jsem celou tuhle anabázi popisovala T. došlo, kdo přesně tomu Zbyňkovi vadí - dokonalou paralelou jsou lyžaři a snowboardisti s výbavou za nepředstavitelný peníze, který lezou na černou, když to sotva upluží... (díky jednomu takovýmu mám stále ještě exkluzivní díru ve stejně neb udělal něco, co jsem totálně nečekala... a on nejspíš taky ne)

      Vymazat
  4. Já osobně nemám moc ráda ťuťuťu lidičky, sluníčka, srdíčka, pusinky (když mluví Bíla tak zvracím), na druhou stranu: není to vážně jedno? Není to vlastně fajn, že se umí podržet a hecovat se? Z mnoha těch báječných a dokonalých, které zpočátku běhali km za 12 minut jsou dneska superběžci-běžkyně, co leckoho pokročilejšího (mně) strčí hravě do kapsy. A že jsou víc vidět a slyšet? No jo no, však alespoň šíří osvětu a lanaří další lidi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně šlo - kromě dalšího - o něco trochu jinýho - když už někoho kritizuju, mám odvahu říct na plný ústa, koho? Protože kilometr za dvanáct minut NIKDO neběhá - leda při úporný snaze držet TF opravdu u dna...

      Vymazat
    2. A ještě něco: vážně tě ani trochu neštve, že někdo po pár výbězích zaběhne v zásadě cokoliv líp než ty po letech dřiny? Ani tročišku? Nemluvím teď o přání kamínků v botě, ale o jistý křivdě a nas*ání na sebe sama - proč, když já makám jako hovado nemůžu dosahovat odpovídajících výsledků? Jestli napíšeš, že ne, budu ti věřit a poprosím tě o nějaký lekce, jak tohle zvládat, protože mně to teda krev pije ;-)

      Vymazat
    3. Ahoj, možné je, že ta tolerance vůči ostatním přijde s věkem... alespoń tak to mám já... je mi celkem jedno, jak kdo běhá, kolik tomu věnuje... někdo má talent a jen ho trochu podpoří (moje 20letá dcera si v sobotu v Nymburku "šlehla" maraton z voleje - bez tréninku), někdo musí dřít, aby uběhl alespoň něco (já)... ale běhám si pro sebe, baví mě to a nechci si to nechat zošklivit žabomyšími válkami... Být nad věcí a nebrat se vážně, to je moje krédo... ať ti to běhá a na oblečky jsem zvědavá ;-) Zuzka Součková

      Vymazat
    4. Žáby, myši - už chybí jen hadi! - pryč s tím ode mě :-) a dceři závidím! ;-)

      Vymazat
    5. Mimochodem - ona ta tolerance je asi krapet selektivní, ne? Běžci ano, muslimové ne...

      Vymazat
    6. Samozřejmě mě to štve a dost často o tom píšu :o)) Viz naposledy NIKE a další a další závody. Fakt to nechápu, že já při tréninku poctivě makám a jsem skoro poslední, nebo alespoň na posledním listu výsledkové listiny, a někdo se ráno rozhodne a uteče mi o hodinu (dle délky závodu). Ale - a to píše Zuzka, nějak to všechno přestávám řešit, asi fakt věk a jakýsi získaný nadhled, či co to je. Ovšem - i tak se raduji, když někoho předběhnu - viz zápis z Baroka. A jak ty píšeš - ženská jeden bod, chlap dva, a já mám ještě mladej chlap - deset bodů :o)) (To samozřejmě neznamená, že bych nechtěla být na předposlední straně ;o))

      Ten hejt toho pána je myslím spíš všeobecný než zaměřený na někoho konkrétního, alespoň tak to chápu já. Prostě ho derou všichni báječní sluníčkoví běžci, tak se do nich obul :o))

      Vymazat
  5. Mladej chlap za deset! :-D A děkuju!!!

    OdpovědětVymazat
  6. ...k všeobecné diskusi - jasně, že mě baví někoho na závodech předběhnout, však čím se tam má člověk bavit, když se tam drbe tak dlouho :-) ... a ke Zbyňkovu příspěvku - je to blog, můžeme si tam psát co chceme, někdy je to obraz třeba nějaké "blbé" nálady, kritizovat můžeme sluníčkové i mráčkové lidi, to je mi jedno - jen mi trochu vadí když někdo začne přát někomu něco špatnýho - třeba šutr v botě...
    ... a Jitko, desítka pod hodinu - paráda !
    R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak asi tak nějak, pod to se podepisuji, plavčíku!

      Vymazat
    2. Sutr v bote vytrepes, ale kdyz te prejede auto uz je to horsi..

      Vymazat
  7. Čus, je to dneska s Tebou hrůza. ..nastesti mi odpadli dva pacochové za sebou a furt si čtu Tvůj blog...za vsechno muže zas jejo sdileni "Mym Dlouhým behem" na fcb...takze mam další netový prostory, kde se flåkat;-)

    OdpovědětVymazat
  8. Blbý je jen to, že Ti musim opetovne dokazovat, že nejsem robot;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za to se fakt omlouvám - ale mně těch sraček chodil už takový kýble, že to se nedalo. A jestli odpadne ještě někdo, doporučuju blog Honzy Bartase :-D

      Vymazat

Omlouvám se za kontrolu, ale nějak se mi nepříjemně rozmnožil spam. Díky!