Na běžecké frontě klid

neděle 24. června 2018

Běžecky se neděje vůbec nic zajímavýho, o čem by stálo za to psát. Zatímco kamarádi lámou osobáky a obráží závody, ať už domácí, silniční nebo za hranicemi všedních dní, vysoko v horách, já plním svůj "modrý život" a s lehkou obavou vyhlížím den, kdy se na mě mudarrib vytasí s přípravou na míru ušitou na UTW.
A tak se aspoň zbavím knižních přebytků, sice to podle statistik moc z vás nečte, ale pořád se ještě sem tam nějaká duše najde.
No a příště, příště slibuju, že to bude vyloženě běžecký, nakupila se mi slušná hromádka více-méně-velicevelmi zajímavých běžeckých dokumentů, které by vám rozhodně ne/měly utéct.

#40
Terry Pratchett
MALÍ BOHOVÉ
Přestože jsem to několikrát zkoušela a nakonec přečetla pět nebo šest knih, nedokázala jsem siru Terrymu přijít na chuť. Vtipy mi přišly trochu moc násilné a nadbytek přechodníků v českém překladu mě ničil. Usoudila jsem, že holt nejsem náctiletý kluk, čímžto pádem na mě kouzlo Zeměplochy neúčinkuje, smířila jsem se s tím a vcelku bez problému i naučila žít.
Jenže pak mi známý půjčil Small Gods s tím, že tohle je ale super a to si prostě musím přečíst. Ale tak jo, koneckonců pokud není nic jiného po ruce, přečtu i návod na používání spreje na záchod.
Očekávání nemohla být nižší, nadšený úžas větší.
Smála jsem se hodně a smála jsem se nahlas.
Kouzlení se slovy, kouzlení s motivy, kouzlení s brilantní ironií a cynismem. Dějiny církví, víry, lidské i božské přirozenosti zpracované s takovou dávkou nadhledu a humoru, že to snad nemá obdoby. Magie Small Gods mě donutila naprosto přehodnotit postoj k Pratchettovi. Jedna z nejlepších knih letošního roku, jedna z nejlepších za hodně dlouhou dobu.

#41
Chálid Kassáb
ANÁ BAQAR WAHÍD
Tuhle básnickou sbírku jsem si přivezla v roce 2010 z Káhiry. Netušila jsem, co je zač autor, ani jestli je jeho tvorba zajímavá. Chodila jsem kolem ní v knihkupectví Madbúlí kousek od náměstí Tahrír, jež se mělo jen za pár týdnů dostat do titulků novin po celém světě, a říkala si, že je to marnotratnost a že si ji kupovat nebudu tak dlouho, až jsem si ji koupila. Trvalo mi spoustu let, než jsem se k ní dostala. A tak jako s celou řadou jiných sbírek, se mi některé líbí víc, jiné míň. Většina je o vztazích, o pocitech, o emocích. 

#42
Adonis
QASÁ'ID ÚLÁ
Věštkyně

Věštkyně mi na čele zapálila
kadidlo a oddala se snění
jakoby její víčka byla pramenem.
Věštkyně generací, pověz nám
něco o bohu, jenž byl zplozen
pověz - je v jeho očí co uctívat?

#43
Max Porter
ŽAL JE TO S KŘÍDLY
Stíny. Rysy. Obrysy. Rohy. Nohy. Stohy.
Krása. Spása. Pohana. Hana. Johana. Samohana...

Krásnou češtinou přeložený letmý dotek melancholických křídel. Netuším, jestli tenhle koktejl neutuchající jemné bolesti a smutku, který vám začne život prát do žíly v okamžiku, kdy s LUSK! tak nečekaně přijdete o někoho tak blízkého, potřebného, mladého a milovaného, u něhož ono LUSK! nemělo zaznít ještě pár desítek let (anebo podle vás ideálně NIKDY), může jakkoliv fungovat na kohokoliv jiného, než na ty, kdo jsou jím proti své vůle denně živeni, ale trochu o tom pochybuju. Stejně tak si myslím, že prožitek knihy násobí rodičovství, protože některé věci jsou nepřenositelné, některé věci/city/situace/stavy si prostě musíte odžít - a když zkombinujete onu intravenózní výživu a dětičky, v kulichách hlavičky jak kuličky, pak už bude jen zbývat si povzdechnout, snad úlevou, že Vrána zná i někdo jiný.

Ale že by to byla "kniha, která dokáže léčit", jak stojí na přebalu? Hahaha, to je ovšem konina non plus ultras - každý, kdo Vrána zná, ví, že je fuk, co kdo říká, co se kde píše nebo co děláte, NIC některé bolesti nevyléčí, jediné, co se dá dělat, je naučit se s nimi žít a usilovně pracovat na tom, aby vás neotrávily.

#44
Jonas T. Bengtsson
DÍVKA JMÉNEM SUS
Když se sejde Lisbeth Salander s Dexterem na dánském předměstí. 
Sus žije sama a chce se pomstít. Sus je devatenáct, ale vypadá na dvanáct. Hodně hulí trávu a hašiš a taky se snaží hodně jíst, aby ztloustla. Dává si podivným úkoly, který se snaží plnit. Potká podivnýho týpka. Chodí za ní podivný policajti. Jejího dealera nahradí podivný kluk na kolečkovém křesle. 
A to je asi tak všechno - plus pár nepříjemných scén s kotětem a kudlou.
Na to, aby ve mně kniha zanechala hlubší dojem, je Sus trochu moc plochá (a tím nemyslím její hrudník), zápletka příliš letmo načrtnutá a to, co má šokovat, zaujmout, vzbuzovat otázky a podněcovat morální dilemata mě nechávalo naprosto chladnou. Rychle přečteno, rychle zapomenuto.

#45
Guy Delisle
PCHJONGJANG
Výborná kniha, vtipná, příjemná, zábavná a zároveň nabitá informacemi, které jsou ale podané tak nenásilně, že si vlastně ani nevšimnete, kolik jich do vás autor zvládne mimoděk dostat. Příjemná kresba, skvělá atmosféra. Už je to jisté, Guy má nového fanouška!

Alissa Nutting
TAMPA

Představte si sexuálního predátora s pedofilními sklony, sociopata absolutně neschopného hlubších emocí, narcistu ochotného uzavřít manželství s osobou, jež se mu hnusí jen pro její peníze a luxus, ve kterém bude díky nim moci žít. Představte si perverzní osobu posedlou sexem, která neváhá vystudovat pedagogiku, jen aby mohla učit osmáky a po letech pouhého fantazírování tak měla konečně přístup k oběti naservírované na stříbrném podnosu.
A teď zásadní otázka:
Jakého pohlaví je ta osoba?
Jak vypadá?
Asi to nebude mladá, krásná blondýna, že ne? To je přeci nesmysl.
Ale není.
Alissa Nutting stvořila Celeste a dovolila nám nahlédnout do děsivých zákoutí mozku narušené osoby. Nejde o to, jestli se to těm klukům líbilo nebo ne, jde o to, že zneužila svého postavení, že se jim nejspíš postarala o doživotní problémy a kdyby to byly vaše děti, rozhodně byste neměli pocit, že je to v pohodě, protože rajcovní úču by ve čtrnácti přece vobtáhl každej. Jenže ve čtrnácti nemá nikdo nikoho obtahovat, ve čtrnácti je člověk ještě na půl dítě a tohle je prostě z meritu věci špatně. O tom, že kantor zneužívající svoje postavení je prostě nemorální zrůda navíc nemůže být sporu.
Kdyby to byl krásný šestadvacetiletý učitel angličtiny, do něhož by byly zabouchnuté všechny holky a spaly by s ním dobrovolně, bylo by to stejně přijatelné? Jistěže ne. To ale neznamená, že kluci nejsou zranitelní jako holky.
Fascinovala mě odosobněná, až medicínská mluva, kterou autorka hlavní hrdinku vybavila, její primitivní přístup ke světu: všichni dospělí jsou odporní, všichni nedokonalí jsou odporní, celý svět je smrsknutý na adoraci mládí a na uspokojování neuspokojitelných choutek a fantazií. O děsuplné vyprázdněnosti ve scéně, kde se všechno zvrtne, o způsobu Celestina uvažování, o její smrtící schopnosti manipulace ani nemluvím.
Český překlad se bohužel nepovedl do té míry, že jsem knihu po dvou stránkách zavřela, jen abych se pozdějším porovnání s originálem přesvědčila, že to opravdu není autorčina chyba. Nakonec mě to - naštěstí pro mě, jak se ukázalo - donutilo koupit audioverzi originálu, které na působivosti dodává skvělá interpretace Kathleen McInerney.
Velice, velice znepokojivé čtení.
(Jo a český přebal se teda taky moc nepovedl, proč ten zip aspoň není opačně aby vypadal jako klitoris? Původní s knoflíkovou dírku je úplně jiný level.)

Alena Mornštajnová
HANA
Ne, o příběhu, v němž je tolik bolesti, zklamání, utrpení a zoufalství nemůžu napsat, že byl krásný, skvělý nebo úžasný. To se hodí asi tolik jako narozeninová oslava s frkačkami a konfetami na hřbitově.
Hana je nesmírně lidský příběh - jednání všech postav se dá velice snadno pochopit, protože nikdo není hnaný exaltovanými emocemi, jen těmi prostými, běžnými, těmi, co prožívám já nebo vy. Tak, jak ve skutečném světě, ani tady nenajdete jen zlé nebo jen hodné. A právě živost postav, jejich uvěřitelnost, je to, co Hanu posunuje nad průměr zdařilých románů odehrávajících se ve 40. a 50. letech. Navíc tady nejde o dobu, není to obžaloba ani obhajoba, je to prostě "jen" příběh. Není o koncentrácích, není o vyvlastňování, není o -ismech. Je o tom dobrém i zlém, silném i slabém, vřelém a ledovém v nás. Je o lásce, víře i odpuštění - a o snaze je najít, dosáhnout jich a udržet si je. Zkrátka hluboce lidský příběh o lidech.


9 komentářů:

  1. Já to čtu, ale ty knížky nečtu. Mám doma taky hromádku, co čeká na přečtení a když už se do nějaké pustím, většinou ji přečtu rychle (nebo rychle odložím - jak to není nic moc na prvních 10 stranách, tak oddkládám). Takhle tam čeká třeba ta holčička upírka (nebo co to bylo :) tebou doporučovaná. Páje se moc líbila, já si ji šetřím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Á, Melánie :-) Zombice z naší ulice. Jsem ráda, že se Páje líbila! Vždycky mě mrzí, když něco doporučím a druhá strana je zklamaná - nerada obírám lidi o drahocenný čas. :-)

      Vymazat
  2. I kdyz je to trochu soucast tvoji profese.. vzdycky me dostane ten balik knih, co sem vrhnes.. a tvoje slova, ze kdyz je nouze prectes cokoliv:)..[navod na pouziva spreje na zachod].. tak to me rozsekalo:)..
    Asi je to starim nebo rozsahem vsech moznych pracovnich aktivit, ale jsem nadsen, kdyz prectu novou (neprofesni) knihu jednou za 2-3 mesice [ono udrzovat dlouhodobe ekvivalent vice jak dvojnasobneho pracovniho uvazku v pred-duchodovem veku je narocne]. Proto z me strany velky obdiv.
    Moje nejmilejsi manzelka take dokaze precist stohy, ale ja proste nestiham..Tak aspon nahlidnu sem, abych byl v obraze, co se kde objevuje v knihkupectvich. Po zdejsim zastaveni si pripadam jako pravidelny odberatel sluzby "Literatura pro CEO", kde na par radcich vysvetli, o cem jsou treba Bidnici, aby si chudat generalni reditel:).. nepripadal jako uplny ignorant a mohl se na party zapojit do bohatych kulturnich debat!
    MSF! At nam to beha! 12:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám doma naprosto výborný komiks - 90 klasických knih (nebo děl?) pro lidi v kalupu - v jednostránkových stripech jsou převyprávěný VŠECHNY velký světový díla :-) Tak kdybys třeba někdy váhal... ;-) Ale teď nějak přišla nouze na kozáky a nestíhám číst už ani já - termíny jsou svině hořlavý a den má trapně málo hodin...
      A jestli tě uklidním - jen velmi, velmi, velmi málo současný produkce skutečně stojí za přečtení. Dá se najít furt dost těch, který ti můžou zpříjemnit tu trochu volného času, ale opusy magnum? Těch do roka stejně víc jak pět nebývá - takže to v klídku zvládneš ;-)
      (A navíc - kdybych běhala tolik, co ty, tak na čtení nebude VŮBEC žádný čas!)

      Vymazat
    2. To zní dobře. Čtu rád, ale že bych se pouštěl do klasických děl, to ne. Ale komiks vypadá stravitelně. :)

      Vymazat
    3. Jůůů, ten komiks si zamlouvám k půjčení, to mě zajímá :-D

      Vymazat
    4. https://www.databazeknih.cz/knihy/90-klasickych-knih-pro-lidi-v-kalupu-34833 Tady je ten komiks a Maru, jasně :-)

      Vymazat
  3. Jak se jmenuje ten komiks? Prave jsem ho zacala nutne potrebovat!!

    Jo a doufam, ze to tvoje povzdechnuti nad nizkym ctenarskym zajmem te nejak neprimnelo uvazovat o tom, jestli ty recenze neprestat psat - pro inspiraci co dal cist uz jinam nechodim a nerada bych menila co funguje ;-)

    Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teda děkuju, to je veliká pocta! Samozřejmě, že ne - já jsem ráda za každého čtenáře, ale v zásadě si to smolím proto, abych ukojila grafomana stanujícího v mém nitru :-)
      Komiks je tenhle: https://www.databazeknih.cz/knihy/90-klasickych-knih-pro-lidi-v-kalupu-34833
      :-)

      Vymazat

Omlouvám se za kontrolu, ale nějak se mi nepříjemně rozmnožil spam. Díky!