Kilian není osel

pondělí 14. července 2014

Ještě nedávno pro mě byl jediný Kilian ten z knížky. Měla bych teda radši psát Kyliján. O čem knížka byla, si už moc nevybavuju; s jistotou ale vím, že o jednom z největších jmen současného ultra, Španělovi Kilianu Jornetovi, jsem ještě před dvěma lety nevěděla ani to, že existuje.
Předminulý týden jsem měla jakýsi nával úzkosti a smutku, že neběhám, že mi to doma roste přes hlavu, že určitě už nikdy běhat nebudu a tak dále a tak dále, že jsem si z toho musela koupit aspoň knihu o běhání.
Na překlad útlého svazku (188 stran) z katalánštiny se čekalo poměrně dlouho. Předem je třeba nakladatelství MF zatleskat za to, že nesáhla, jak u nás bývá špatným zvykem, po anglickém překladu originálu, ale rovnou po něm samotném, byť je psaný jazykem, jenž u nás překladově k těm hojně zastoupeným rozhodně nepatří. Další plusové body putují za snahu o eliminování nesmyslů odbornou revizí v podání Sama a Anny Strakových. Bezva. Potud vše dobré. Chválit se ale nechystám.
Překladově kniha nijak z "běžecké řady" MF nevyčnívá. Je tam pár zjevných nesmyslů a ten první hned na přebalu. Tak jak se vlastně kniha jmenuje? Na deskách stojí Běhej, nebo zemři uvnitř je pak ale všude Běžet, nebo zemřít. Taková decentní minela, zdá se... K těm dalším, překladovým pak namátkou přidám, že maminka mění píchlou pneumatiku na kole a Kilian padá v autobuse do chodbičky. Ehm.
Kostrbatost textu, která mě osobně při čtení dost rušila, ale zjevně na rozdíl od výše jmenovaných lapsů nejde na hlavu překladatele a redaktora. Na bídnou úroveň textu si totiž stěžují i angličtí čtenáři na Amazonu (tam to pro změnu hází na bedra překladatele do angličtiny), jsou však záhy ujišťováni španělským(i) čtenářem, že kniha nemá valnou úroveň ani v Kilianově mateřštině.
Totiž, byť jedním z nejlepších současných ultraběžců, je pořád ročník narození 87 a co byste museli mít v životě za sebou, abyste mohli v nějakých pěta, šestadvaceti sepisovat paměti? Tam, kde měl Jurek v Eat and Run možnost zhodnotit svou kariéru a vlastně celý život z pozice člověka, který některé bitvy vyhrál a jiné prohrál, tam Kilianovi prostě teče mlíko po bradě a sráží se v pseudolyrickofilozofickém traktátu o horách, vyhraných závodech, jedné milence a životních osudech kluka, kterému se v životě vlastně přihodilo "jen" to, že je dříč a má veliký sportovní talent.
Možná, kdyby se mi kniha dostala do ruky před deseti, patnácti lety, vnímala bych ji jinak. Stárnu, cyničtím a bude hůř. Kilian svým dílem aspiruje totiž na minimálně vyšší literaturu, neřku-li rovnou na tu hoch. Není to prachsprosté povídání o sportu, o tréninku, závodech, kámoších a soupeřích, o rodině a o tom, jak těžké je skloubit dráhu profi-sportovce s osobním životem. Ne, je to dílko, které si hraje s časovými linkami, dějovou v podstatě žádnou nemá - najdeme v něm pár vágně popsaných závodů, u některých chybí i název, asi aby autor zdůraznil, že není důležité co, kde a za kolik běžel, ale co přitom prožíval. A já mám problém mu ty oduševnělé a hlubokomyslné pasáže uvěřit. Chlapec od Salomonu lačnící po vítězství po něm vlastně ani tak nebaží, protože i cesta je cíl, a noční les k němu promlouvá a on nohama lehkýma jako gazela tančí tanec pradávných reflexů a smyslů, aby si sáhl na dno a pak zvítězil za staccata dešťových kapek bubnujících na listy kapradin uplakanou sonátu všedně nevšedního dne a blabla pořád dokola.
Přijde to jen mně, nebo vážně vypadá
tak strašně strhaně?
Možná - určitě- tkví můj problém v tom, že jsem od knihy čekala něco jiného. Čekala jsem popis velkých bojů na velkých závodech (třeba ten, který jsme viděli v Unbreakable), čekala jsem trochu toho hloubání o dětství, o rodičích, kteří je nechávali se sestrou bloumat samotné po horách, což by nejen ta česká sociálka neviděla úplně ráda, možná krapet bulvárního sebezpytování, kde se v člověku bere takový hlad po vítězství. Seznámení a balení pozdější přítelkyně působí snad ještě naivnějc. To je tam proto, abychom věděli, že už měl babu?
Kiliane, Kiliane, běhá ti to parádně, o tom žádná. I se na tebe vcelku dobře kouká, ale dovolila bych si navrhnout pro příště trochu jinou taktiku boje: a) počkat ještě nějaký ten pátek, než vydáš pokračování; b) najmout si ghostwritera; c) pokud se ti do béčka nechce, najmout si pořádnýho a tvrdýho redaktora, který ti některý ty "měkký" místa seškrtá a přiměje tě přidat trochu "tvrdých" faktů. Minimálně jeden čtenář to určitě ocení!

14 komentářů:

  1. ...nečetl jsem, ale věřím ti :-) .. o to víc si asi opět cením E&R od S.Jurka
    R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Víš jak, důvěřuj, ale prověřuj, kdybys ji chtěl půjčit, stačí říct!

      Vymazat
  2. Osel ne, spis kun... Ale kazdej nemuze bejt ultramaratonec a zaroven intelektual, to by byla nuda. Docitala jsem horko tezko, autobusova chodbicka me taky dostala :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, aneb ševče, ševče, drž se svého kopyta, že? (nebo taky "kopita", jak jsem se kdysi dočetla v jedné internetové diskusi, musím se tomu smát ještě teď...) A těší mě, že nejsem jediný hrubiánský barbar, který nedokáže docenit hloubku jeho úvah a prožívání...;-P

      Vymazat
  3. No leží mi zrovna na stole, přečtu ji už jen proto, abych byla v obraze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co jsem tak četla v diskusi na Běhej, knížka má i hodně příznivců - jsem zvědavá, co na ni budeš říkat ty :-)

      Vymazat
  4. přesně jsi to trefila. Mám jí rozečtenou už měsíc a nějak chybí touha ji dolouskat.Deni

    OdpovědětVymazat
  5. Souhlasím, vystihla jsi to přesně...Je to škoda potenciálu knihy. Terka

    OdpovědětVymazat
  6. Mám z knížky podobnej názor. Říkal jsem si, jakej je ten Kilian poeta a romantická duše, až mě ty jeho alegorie přestaly bavit. Nejvíc mě bavily ty sondy do hlavy během přeběhu. Že je to člověk jako my ostatní, co ráno při etapovým přeběhu Pyrenejí má nohy tak oddělaný, že zvažuje že vzdá, ale neudělá to kvůli kamarádům, co běží s ním. Takový myšlenky máme všichni a jsem rád, že i taková ikona to má naprosto stejně.

    Čili zkráceně - víc popisu závodů a běhů, méně romantiky v horách a na seníku v dešti.

    Mimochodem, jeho druhou knížku (Neviditelná hranice) jsi četla? Mám ji doma v knihovně a ještě jsem se nedonutil ji otevřít. Jednak kvůli pocitu z té předchozí, jednak proto, že je o smrti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Četla, četla - i jsem o ní psala: http://mamavbehu.blogspot.com/2015/12/az-prilis-viditelne-hranice.html Je podobně blbá, takže o nic nepřijdeš, když ji číst nebudeš - o smrti v podstatě vůbec není a je to zase takový slintyslintyslint. Za mě je z Kilianovy produkce suverénně nejlepší poslední díl Summits of My Life - http://mamavbehu.blogspot.com/2019/01/zdaleka-ne-tak-zlaty-chlapec.html kde už o tragédii mluví poměrně otevřeně, kde vlastně o spoustě věcí mluví velice otevřeně, kde už má odstup a dokáže reflektovat a bude samozřejmě extrémně zajímavý, pokud se dožije aspoň padesátky (nic zlýho mu nepřeju, chraň Bůh! Ale s jeho životním stylem jeden nikdy neví) a potom se bude ohlížet a bude mluvit o tom, jaký to (ne)bylo. Nicméně opakuju, že jako k běžci, k němu nechovám nic, než bezbřehý respekt a obdiv.

      Vymazat

Omlouvám se za kontrolu, ale nějak se mi nepříjemně rozmnožil spam. Díky!