"Až ty jednou napíšeš knížku o běhání...

pondělí 14. září 2020

 ...tak si ji koupím!"


Slibovalo / vyhrožovalo mi za existenci blogu už docela dost lidí.

Váš čas přišel.

A teď se (prosím!) ukažte.


O co vlastně jde?

Vloni v září se mi ozval Aleš Dvořák s tím, že by chtěl, abych se podílela na jeho nové knížce. S Alešem jsme se poprvé "potkali" poté, co vyšla jeho první kniha Z hospody na maraton. Tehdy mi nechal poslat recenzní výtisk. Slovo pak dalo slovo (mě pobavila jeho kritická citace jednoho z mých haha článků na bezva běhu, jeho moc nepobavila má kritika jazykové úrovně) a já nakonec jeho druhou knížku, Měl bys běžet, jestli to chceš stihnout, redigovala. 
Na druhou jmenovanou jste pomáhali v rámci kampaně na Hit hitu vybírat i vy (nebo někteří z vás) a kniha nakonec skutečně vyšla.
A protože Aleš zarytě věří některým věcem (že by se člověk měl aspoň trochu hýbat, že i málo je víc než nic) a je přesvědčený, že když to bude lidem dostatečně meldovat a podloží to ještě nějakými těmi tvrdými fakty, což jako biochemik skutečně umí (v druhé knize míval poměrně často u textu rámečky se vzkazy typu: Zjednoduš! // Nerozumím! // Nechápu! // Jsem ztracena!), třeba to aspoň pár vezme na vědomí a zkusí na svém životním stylu něco změnit.
Alešovy knížky nejsou tréninkové návody, nejsou to ani knihy od výkonnostního běžce - jsou to knížky od kluka, který běhá, vede v zásadě aktivní život a do toho rozumí tomu, co se s naším tělem děje, když jíme nebo nejíme to a to, když lezeme moc vysoko do hor, když se tréninkově přepínáme nebo naopak, když neděláme nic... 

Jeho třetí knížka je jiná. Tentokrát se rozhodl, že sezve pár svých známých z různých oborů a požádá je, aby přispěli svou troškou do mlýna. Mezi přírodovědci jsem se tak trochu omylem ocitla i já a všem je asi jasné, že ode mě se vysvětlení citrátového cyklu nedočkáte. Aleš mě ujišťoval, že vůbec nevadí, že jsem jediný humanitní smraďoch v autorském kolektivu a že budu psát aspoň jinak. No, to se asi splnilo. 
Moje kapitola se nakonec točí kolem otázky, která mě nepřestává fascinovat: Proč vlastně běháme? Kdy jsme začali? Co nás k tomu vede? A co nás vede k tomu, abychom se snažili běžet daleko a pak ještě o kus dál? 
Jestli se mi to povedlo, budete muset rozhodnou vy sami. Stejně jako Alešovu předchozí knihu, je i vydání téhle možné aktuálně - a další tři týdny - podpořit v rámci kampaně na HitHitu.


Snad se bude líbit.

(Rovnou říkám, že kapitoly ostatních jsem nečetla, ale Aleš píše zajímavé věci, to už víme a Pavla Hubálková je pravidelnou spolupracovnicí Hrotu a její texty o vědě jsou vážně dobré. Ostatní budou určitě stejně dobří.)

11 komentářů:

  1. ... odesláno! Tak schválně proč běhám(e)?! P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyvogy, už jsi to zase zapomněl? Vždyť už jsi to četl! :-D (děkuju)

      Vymazat
  2. :)... koukam, ze se to seslo...
    Zase nekolik knizek o behani, musim si je postupne precist. I ty Brute? :)
    Jak se rikalo ve druhe lekci anglictiny.. Never say never..:)
    Tak knize zdar!
    A jsem zvedavy, trochu se bojim, az mi vysvetlite, proc se vlastne snazim, kdyz vsichni kolem behaji rychleji... (a mnoho z nich i vyrazne dal)..:)
    MSF! Gratulace ke bezecko-spisovatelskemu krestu! 12:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdepak, Brutus pouze kývl na nabídku, která se neodmítá a rozhodně nehodlám obracet masy na běžeckou víru, ani šířit moudra a zkušenosti, ani nic takového...
      A jsou otázky, na které odpovědi známe (42) a pak takové, na které můžeme nějaké teoretické nadhodit, ale stejně si tu svoji musí každý najít sám :-)

      Vymazat
  3. Ahoj Jitko,
    hezké, tak doufám, že vše klapne a knížka vyjde. Těším se.
    BTW, díky za Ólafsdóttir, je skvělá. (Ör)
    Radek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :-)
      A to jsem ráda! Mám tu nachystanou Výhonky sedmilisté růže, dám vědět, jestli stojí taky za to.

      Vymazat
    2. Výhonky podle mě rozhodně stojí za to! Ale ty jsi přísnější, tak nevím :-)

      Vymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. tak si ji koupím ... jdu na to :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Wow, tak to teda obrovský respekt. Vydat v současné době knížku není žádný med. Rozhodně je to složitější než to samotné běhání. :) A já osobně bych na to asi neměl to správné literární střevo. Radši mi vyhovuje to praktické běhání, kdy ráno navléknu boty, zapnu náramek na běhání a vyrazím. :) Ale na druhou stranu o běhání velmi rád čtu, třeba u vás. :) Takže jestli není kniha vyprodaná, určitě si ji někde seženu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To asi není nutné :-) Já jsem vždycky říkala, že knížku o běhání napíšu, až vyhraju UTMB. To se, zjevně (zatím!) nestalo, ale když za mnou přišel Aleš s nabídkou podílet se na jeho nové knížce, ego bylo silnější než závazky zdravého rozumu. Každopádně knížka rozhodně vyprodaná není, kup a napiš, jestli bavila / zaujala / dobře se s ní podpírá rozviklaná komoda... :-)

      Vymazat

Omlouvám se za kontrolu, ale nějak se mi nepříjemně rozmnožil spam. Díky!